Optometrie

De Opticien Spakenburg en de oogmeting

Wat gebeurt er bij een oogmeting?

Bij een oogmeting wordt gekeken of er met plus of min sterkte het zicht kan verbeteren. Hiervoor wordt eerst automatisch een indicatieve meting gedaan. Vervolgens wordt via een vraag antwoord protocol een handmatige oogmeting verricht. Door het voordraaien van verschillende staerkte geeft u aan welk glas beter kijkt. Hierbij hoort ook het bepalen of er een cilindrische sterkte bij hoort. Ook wordt gekeken of de ogen samenwerken of een lichte scheelstand hebben. Verder wordt op indicatie de oogdruk gemeten.

De Opticien Spakenburg en Optometrie

Wat is optometrie?

Waar oogmeting eindigt gaat optometrie verder. Kort gezegd meten optometristen van alles aan de ogen, kijken en beoordelen de ogen en concluderen of het probleem technisch of medisch is. En vervolgens suggereert de optometrist wat de oplossing zou zijn. Optometrie is een beschermd beroep en valt onder de wet BIG (beroepen individuele gezondheidszorg). Een optometrist heeft korte lijnen met huisartsen, oogartsen, orthoptisten en collega optometristen. De optometrist mag geen diagnose stellen maar wel rechtstreeks verwijzen.
Voorbeelden van de metingen zijn: Oogmeting, binoculair onderzoek, oogdruk, corneatopografie, fundus fotografie, spleetlamponderzoek en het aanmeten van speciale contactlenzen. Helaas wordt een optometrisch onderzoek vaak niet door de zorgverzekeraar vergoed.

Netvlies problemen

Het belang van regelmatig netvlies onderzoek

Het netvlies is de enige plek waar we rechtstreeks live naar de bloedvaten en zenuwvezellaag kunnen kijken. Hier kan de optometrist erg veel informatie uit halen en sluipende schade voorkomen. Denk hierbij aan de gevolgen van suikerziekte (Diabetes I en II) of hoge oogdruk (Glaucoom). Maar ook vroegtijdige opsporing van lekkende bloedvaten centraal (macula degeneratie) of perifeer is erg essentieel voor de uitkomst van de behandeling.

Myopie

Is het een ziekte of gewoon bijziendheid

Internationaal is de roep van onderzoekers om myopie (bijziendheid gecorrigeerd met min-sterkte) een ziekte te noemen. Niet helemaal onlogisch omdat gedurende het leven schade te verwachten is aan het netvlies. Let op dit geldt voornamelijk bij hoog myopen (>S-6). Ook hier is het belangrijk om de ogen en vooral het netvlies regelmatig te laten controleren. Mede hierom is het belangrijk om de nu opgroeiende kinderen te beschermen tegen myopie. Lees hieronder verder.

Myopie Management

Myopie bij kinderen voorkomen

Baanbrekend onderzoek heeft aangetoond dat wereldwijd kinderogen steeds meer min-sterkte nodig hebben om scherp te kunnen kijken. Bij 60-ers zijn 1 op de 4 mensen bijziend, bij 40-ers 1 op de 3 en bij 20-ers de helft myoop. De sterktewijzigingen komen -kort gezegd- door grote contrastverschillen op het netvlies terwijl nabij gekeken wordt. Centraal valt veel licht en perifeer minder. De ogen worden gestimuleerd om "naar het licht" te groeien en dus langer te worden. In een natuurlijke (buiten) situatie is dat niet het geval. Om deze onnodige groei te remmen zijn er 3 mogelijke remmen: Pupillen wijd druppelen, verstrooiing via contactlenzen en verstrooiing via brillenglazen. Is een hogere min-sterkte erg? Jazeker, want hoe sterker de myopie hoe groter de kans op oogaandoeningen. En omdat we steeds ouder worden willen we langer probleemloos met onze ogen doen. Kijk via onderstaande linkjes om je verder te verdiepen in het onderwerp en help mee de ogen van de toekomst te beschermen.

Oogziektes

Het managen van oogziektes

Helaas komen er oogziektes voor die moeilijk te voorkomen zijn omdat deze vaak ongemerkt ontstaan. Voorbeelden zijn: Macula degeneratie, Glaucoom, Diabetische retinopathie, (na)Staar, Droge ogen, Myopie, Keratoconus. Door risicogroepen regelmatig te screenen en door mensen met een oogziektete monitoren, kunnen we leed voorkomen. Tijdens de screening maken we foto's, testen we gezichtsscherpte of beoordelen we bijvoorbeeld de oogzenuw. Natuurlijk nemen we de tijd om alles te bespreken. Omdat we korte lijnen hebben met de oog- en huisartsen in de omgeving, kunnen we snel handelen wanneer we iets ontdekken.

One life see it well

Als gediplomeerde opticiens helpen wij u aan dé perfecte bril